Незаконне позбавлення волі донеччанина терористами «ДНР»

Извините, эта статья доступна только на украинский For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Беззаконня, пограбування, катування, тортури, — ці всі слова вдало описують те, що відбувається на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Самопроголошення самостійності псевдореспублік не призвело ні до найменшого дотримання основних прав та свобод мирного населення на окупованих територіях. Відсутність будь-якої нормальної правоохоронної та судової системи спричинили свавілля бойовиків, які проявляються у безкарності їх злочинних дій. Викрадення людей, тортури, катування, організовані терористами т.зв. «Л/ДНР» – все це звичайність, з якою зіштовхуються жителі ТОТ України чи не щодня.

Така сумна доля спіткала одного з мешканців Донецька, Сергія Куріса, якого бойовики викрали 5 вересня 2019 року біля власного будинку під час прогулянки з родиною.

Сергій Куріс є цивільним громадянином, жителем Донецька, який останні кілька років перед затриманням працював у Харкові та періодично приїжджав на окуповану територію провідати сім’ю.

«До нього підійшли невідомі, запропонували проїхати з ними. Але Сергій відмовився. Тоді на очах у дружини і півторарічної дитини кілька чоловіків схопили його — на руки надягнули наручники, а на голову — мішок, кинули на підлогу мікроавтобуса, який поїхав у невідомому напрямку» — повідомила Наталя, яка є знайомою Сергія.

Перші три дні сім’я не могла дізнатися місцезнаходження Сергія. Однак на четвертий день терористи т.зв. «управління по боротьбі з організованою злочинністю» привезли його додому зі слідами жорстоких побоїв та почали проводити т.зв. «обшук», під час якого знайшли одяг у стилі мілітарі та книгу «Саур Могила» Андрія Пальваля та Максима Музики. Все це терористи й визначили як докази «злочинної терористичної діяльності» Сергія.

«Цю книгу я йому дала почитати. Навіть не знаю, чи він її читав, але для «ДНР», мабуть, цього достатньо, аби звинуватити людину. Проте навіть після обшуку близькі не знали, де утримують Куріса. Згодом рідним вдалося знайти адвоката, той і повідомив, що на тілі Сергія є сліди знущань — опіки від електричного струму на ногах, гнійні рани на зап’ястках від підвішування на дибі, опіки від недопалків, які гасили об його спину» — передає подруга Наталя.

Наразі Куріса утримують у СІЗО Донецька, у камері, що розташована у підвалі. Це місце відоме суворим режимом тримання — ані подзвонити додому, ані побачити рідних.

Бойовики підозрюють Сергія у співпраці зі спецслужбами України, але ніяких доказів не мають, тож за допомогою звичних тортур та катувань намагаються «вибити» зізнання. Під час грудневого «обміну полоненими» Курісу вдалося передати записку рідним, де описав нелюдські умови поводження з ним бойовиками «ДНР».

«Коли мене катували в секретній в’язниці так званого управління по боротьбі з організованою злочинністю, в перервах між знущаннями, щоб я прийшов до тями —  кидали на дві-три години в бетонну яму, або везли на «проміжну бесіду» до одного з моїх катів. Він вирішував, які тортури застосувати далі. Той чесно заявляв, що він, як і всі співробітники «управління», вже громадянин РФ, і їм дозволено закатували до смерті хоч п’ятсот невинних, аби знайти бодай одного співробітника СБУ».

Ця ситуація вкотре доводить як насправді відбувається «процвітання» псевдореспублік.

Посилання на статтю: enigma.ua/

Translate »